VK Hongaarse regering zegen voor volk over nieuwe mediawet
27 Dec 2010 10:59

VK Hongaarse regering zegen voor volk over nieuwe mediawet 

Hongaarse regering zegen voor volk
27/12/10, 00:00
Nederland reageert ten onrechte geschokt op de nieuwe Hongaarse perswet, ontworpen door de regering van premier Orbán, die enorm veel macht heeft verworven door de verkiezingen met een ruime tweederde meerderheid te winnen.

Hongaren laten in Nederlandse media weten dat Hongarije met de perswet 'het Wit-Rusland van Europa' gaat worden. De waarheid is totaal anders: 90 procent van de Hongaarse media is in handen van corrupte oud-communisten die zich over de rug van arme Hongaren hebben verrijkt. De Hongaren die in Nederlandse media geciteerd worden, zoals in Nieuwsuur 'intellectueel' Paul Lendvai die vorige maand ontmaskerd is als communistische spion, zijn allemaal oud-communisten die vroeger heulden met de Sovjet-Unie.

Wat is er echt aan de hand? In 1990 hebben de communistische leiders de politieke macht uit handen gegeven en vonden de eerste vrije verkiezingen plaats. Als 'ruil' vond er geen vervolging van communisten plaats, zelfs niet van diegenen die politieke tegenstanders hadden omgebracht, of daartoe opdracht hadden gegeven. Een groot deel van hen ontvangt tot op heden hoge pensioenen en geniet een luxe oude dag in één van de elitewijken van Boedapest.

Dit in tegenstelling tot de zeer karige levensstandaard van de gemiddelde Hongaarse bejaarde. Uit het politieke leven trokken de communisten, of 'socialisten' zoals ze zich sinds 1990 noemden, zich weliswaar terug, in het economische leven en in de pers bleven ze, meestal op de allerhoogste posities, zitten.

Onder druk van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) begon Hongarije vanaf 1990 met de zogenaamde shocktherapie: vrijwel alle staatsondernemingen werden geprivatiseerd, veelal ver onder de marktprijs. Met behulp van hun connecties en hun vergaarde kapitaal, opgedaan en verkregen tijdens het communisme, kochten voormalig communistische politici en hun clientèle voor een appel en een ei de meest rendabele staatsondernemingen op.

Velen van hen, zoals voormalig premier Ferenc Gyurcsány (de laatste voorzitter van de communistische jeugdorganisatie), zijn op die manier puissant rijk geworden, en bezitten zelfs in euro's vele tientallen miljoenen. In diezelfde periode vonden massaontslagen plaats, daalde de levensstandaard dramatisch en stegen de (al tijdens het communisme hoge) zelfmoordcijfers tot recordhoogten, evenals het alcoholisme.

Dankzij hun economische overwicht en media-dominantie, werden de eerste vrij gekozen Hongaarse centrum-rechtse regering in de periode 1990-1994 en de eerste regering van Viktor Orbán (1998-2002) in de pers voortdurend door het slijk gehaald.

Met de nieuwe mediawet wil de regering ervoor zorgen dat kranten en tv-zenders middels hoor en wederhoor journalistiek bedrijven. Iets wat nu vrijwel nooit gebeurt: de oud-communisten schrijven dagelijks grote onwaarheden over de politiek, zoals vroeger in Rusland gebruikelijk was en toen 'propaganda' genoemd werd.

Daarnaast wil de regering dat televisieprogramma's met extreem geweld en seksueel georiënteerde programma's op straffe van forsere boetes pas na kinderbedtijd mogen worden uitgezonden.

De Hongaarse regering heeft veel macht verworven na de verkiezingen. Dat kan gevaarlijk zijn: de regering kan zonder invloed van de oppositie de grondwet wijzigen. Wat ze tot nu toe hebben doorgevoerd aan nieuwe wetgeving komt in feite overeen met het verkiezingsprogramma, waar het overgrote deel van de Hongaarse bevolking voor heeft gestemd.

De huidige Hongaarse regering wordt in Nederland betiteld als extreem-rechts. Dat klopt niet. De regering is een alliantie van Fidesz, de partij van premier Viktor Orbán, en de christen-democratische KDNP, en is te vergelijken met de Duitse CDU/CSU-constructie.

Hun partijprogramma's zou je qua standpunten op economisch terrein en moreel-ethische kwesties het beste kunnen vergelijken met de ChristenUnie in Nederland.

Orbán verkreeg de tweederde meerderheid in het parlement door te beloven de corruptiepraktijken van de vorige regering aan de kaak te stellen, het midden- en kleinbedrijf te ondersteunen, de multinationals (die in Hongarije geen belasting betaalden en een gegarandeerde winst dienden te behalen, anders moest de Hongaarse staat bijschieten) en de buitenlandse banken (die miljarden winst hebben behaald gedurende de periode dat Hongarije welhaast failliet is gegaan en niets aan de Hongaarse staat afdroegen) te belasten en de Grondwet, stammend uit de stalinistische tijd (1949), aan te passen.

In deze nieuwe Grondwet zal aan God gerefereerd worden, zal de christelijke basis van Hongarije verankerd worden en zal onder andere het recht op kinderbijslag worden vastgelegd.

De belastingen zijn voor het overgrote deel verlaagd, de btw eveneens, slechts voor de zeer rijken zijn de belastingen verhoogd. Met terugwerkende kracht worden onterecht uitgekeerde gouden handdrukken van overheidsmedewerkers van vele miljoenen forinten met 98 procent belast.

Dit alles met zeer grote steun van de Hongaarse bevolking, die in elke opiniepeiling wordt bevestigd.

Sinds de gewonnen verkiezingen van mei dit jaar is de steun voor de nieuwe regering zelfs verder toegenomen. Terecht. De regering is een grote zegen voor het Hongaarse volk.


media options
comments
There are no comments yet, be the first one to leave a comment!

leave a comment »
Login
Username

Pin


 

or


Comment:navigation
@sophieintveld kun jij op deze vk brief over hongaarse media wet je oordeel geven? VK Hongaarse regering zegen voor volk over nieuwe mediawet Jaarrekening oxxio €2255, excl transport. 50% is energie belasting + 19% btw. Goed voor schatkist.
tags
No tags yet

info
shared on
views
1
direct link
embed