23 Dec 2019 11:37

Een nieuwe week vol mogelijkheden. Wees niet te streng voor jezelf met de feestdagen. Zoek het evenwicht. Maak er wat moois van, lieve mensen! 



media options

comments
There are no comments yet, be the first one to leave a comment!

leave a comment »
Login
Username

Pin


 

or


Comment:



Arie Boomsma

Amsterdam

Het optimisme grenst aan onverantwoordelijkheid

web www.arieboomsma.nl

navigation
Sport verbindt. Zelfs als er door zoveel mensen geprobeerd wordt verdeling te zaaien. Bij de eerste persconferentie leken Badr en Rico nog mee te spelen in dat door anderen gebouwde circus van vooroordelen en racisme. Maar in de weken vóór het gevecht veranderde er iets. Toen die amicale staredown. Het wederzijds respect. En toen gisteren dat mooie moment van verbroedering na de enorme teleurstelling in de ring. 
Ik ken Badr nu bijna 20 jaar. We zijn zo’n tien jaar bevriend. Wanneer mij naar die vriendschap gevraagd werd, kwam het er vaak op neer dat ik mij moest verantwoorden. Geen mens heeft slechts één kant, zei ik dan. Nu fouten zijn toegegeven, spijt is betuigd straffen zijn uitgezeten, en Badr in optredens kalm, volwassen en sportief is, een gedreven topsporter en betrokken vader, verandert de beeldvorming mee. Het harde werk binnen én buiten de ring wordt opgemerkt. Dat is mooi. 
Wat Rico en Badr gisteren samen deden is bijzonder. Het geprojecteerde racisme, de kampen, de haat... alles moest plaats maken voor verbinding, voor de liefde voor topsport en het respect van twee mannen die offers brachten om te komen waar ze zijn. En dat in elkaar herkennen. En natuurlijk suddert de haat nog wat door op de socials. Boze witte mannen die net het schoensmeer van hun gezichten hebben geveegd, de pietenkleding weer voor een jaartje in de mottenballen stopten, roepen nu nog snel dat de “foute Marokkaan klappen moest krijgen’ en ‘dat iedere landverrader die hem steunt het ook verdient om invalide geschopt te worden’. In januari pakken ze het vluchtelingenthema op, vermoed ik. Maar die haat nu op de socials, de flauwe memes en woedende verwensingen,  het zijn stuiptrekkingen van een meelijwekkende groep angstige mensen in het licht van dat enorme symbool gisteravond. Een nieuwe week vol mogelijkheden. Wees niet te streng voor jezelf met de feestdagen. Zoek het evenwicht. Maak er wat moois van, lieve mensen! Feest. Mozes is twee. 
En een fijne kerst, lieve mensen!
tags
No tags yet

info
views
3
posted using
direct link
embed