Zo ontzettend genoten van de @oranjeleeuwinnen En vooral ook van de beeldvorming die zo snel veranderde. Steeds meer mensen, mannen vooral, die vaak schoorvoetend, maar soms ook trots jubelend toegaven helemaal om te zijn. Meisjes die op straat liepen in shirtjes van Martens en Miedema. Dat begon bij het gewonnen EK een paar jaar geleden, maar zette nu in rap tempo door. Dat is toch wat ik het mooist vind aan alles rond dit team. Dat jonge kinderen nieuwe helden hebben, nieuwe dromen. En dan bedoel ik niet dat al die meisjes nu meteen profvoetballer willen worden, de winnende goal dromen te scoren in een finale op het WK. Al is dat natuurlijk óók een heerlijke ambitie. Maar ik bedoel dat eerder onmogelijk geachte prestaties nu haalbaar blijken, dat je je als meisje niet hoeft laten tegen te houden omdat anderen vinden dat iets alleen voor jongens een beroep is, en voor meisjes hoogstens een jongensachtige hobby. Dat je je kunt identificeren met die sterke vrouwen op dat veld in de absolute wereldtop. Dat is mooi. En belangrijk. Ik dacht steeds aan een meisje dat ik ooit trof op een school in een lastig genoemde wijk van de randstad. Het ging die dag over dromen. Over wat je wilde worden als je groot was. 
Het liefst zou ik dokter worden, had ze gezegd. En toen bijna verontschuldigend er achteraan; maar dat kan natuurlijk niet. Ze kende geen meisjes zoals zij die dat beroep van witte mannen uitoefenden, zag geen perspectief buiten de wijk. Had één keer een vrouwelijke arts in een film gezien, en thuis een ziek broertje. Maar een film staat op afstand. De voetballers van Oranje zijn meisjes net als zij. Zoiets kan dus. Alles kan dus.
8 Jul 2019 20:16

Zo ontzettend genoten van de En vooral ook van de beeldvorming die zo snel veranderde. Steeds meer mensen, mannen vooral, die vaak schoorvoetend, maar soms ook trots jubelend toegaven helemaal om te zijn. Meisjes die op straat liepen in shirtjes van Martens en Miedema. Dat begon bij het gewonnen EK een paar jaar geleden, maar zette nu in rap tempo door. Dat is toch wat ik het mooist vind aan alles rond dit team. Dat jonge kinderen nieuwe helden hebben, nieuwe dromen. En dan bedoel ik niet dat al die meisjes nu meteen profvoetballer willen worden, de winnende goal dromen te scoren in een finale op het WK. Al is dat natuurlijk óók een heerlijke ambitie. Maar ik bedoel dat eerder onmogelijk geachte prestaties nu haalbaar blijken, dat je je als meisje niet hoeft laten tegen te houden omdat anderen vinden dat iets alleen voor jongens een beroep is, en voor meisjes hoogstens een jongensachtige hobby. Dat je je kunt identificeren met die sterke vrouwen op dat veld in de absolute wereldtop. Dat is mooi. En belangrijk. Ik dacht steeds aan een meisje dat ik ooit trof op een school in een lastig genoemde wijk van de randstad. Het ging die dag over dromen. Over wat je wilde worden als je groot was.
Het liefst zou ik dokter worden, had ze gezegd. En toen bijna verontschuldigend er achteraan; maar dat kan natuurlijk niet. Ze kende geen meisjes zoals zij die dat beroep van witte mannen uitoefenden, zag geen perspectief buiten de wijk. Had één keer een vrouwelijke arts in een film gezien, en thuis een ziek broertje. Maar een film staat op afstand. De voetballers van Oranje zijn meisjes net als zij. Zoiets kan dus. Alles kan dus. 



media options
comments
There are no comments yet, be the first one to leave a comment!

leave a comment »
Login
Username

Pin


 

or


Comment:



Arie Boomsma

Amsterdam

Het optimisme grenst aan onverantwoordelijkheid

web www.arieboomsma.nl

navigation
Zo dol op deze vrouw, en op haar prachtige boodschap. @brenebrown Ik kwam haar naam al een paar keer tegen in podcasts en boeken. Ze deed ruim 20 jaar onderzoek naar schaamte, kwetsbaarheid en empathie. Nu staat haar ‘talk’ over de moed die nodig is om kwetsbaar te zijn op @netflixnl Met en passant een schitterend stuk over omgaan met mensen die zich negatief uiten op social media. Maar gaat vooral over risico’s durven nemen, en écht zijn. Absolute aanrader. 💕 Zo ontzettend genoten van de @oranjeleeuwinnen En vooral ook van de beeldvorming die zo snel veranderde. Steeds meer mensen, mannen vooral, die vaak schoorvoetend, maar soms ook trots jubelend toegaven helemaal om te zijn. Meisjes die op straat liepen in shirtjes van Martens en Miedema. Dat begon bij het gewonnen EK een paar jaar geleden, maar zette nu in rap tempo door. Dat is toch wat ik het mooist vind aan alles rond dit team. Dat jonge kinderen nieuwe helden hebben, nieuwe dromen. En dan bedoel ik niet dat al die meisjes nu meteen profvoetballer willen worden, de winnende goal dromen te scoren in een finale op het WK. Al is dat natuurlijk óók een heerlijke ambitie. Maar ik bedoel dat eerder onmogelijk geachte prestaties nu haalbaar blijken, dat je je als meisje niet hoeft laten tegen te houden omdat anderen vinden dat iets alleen voor jongens een beroep is, en voor meisjes hoogstens een jongensachtige hobby. Dat je je kunt identificeren met die sterke vrouwen op dat veld in de absolute wereldtop. Dat is mooi. En belangrijk. Ik dacht steeds aan een meisje dat ik ooit trof op een school in een lastig genoemde wijk van de randstad. Het ging die dag over dromen. Over wat je wilde worden als je groot was. 
Het liefst zou ik dokter worden, had ze gezegd. En toen bijna verontschuldigend er achteraan; maar dat kan natuurlijk niet. Ze kende geen meisjes zoals zij die dat beroep van witte mannen uitoefenden, zag geen perspectief buiten de wijk. Had één keer een vrouwelijke arts in een film gezien, en thuis een ziek broertje. Maar een film staat op afstand. De voetballers van Oranje zijn meisjes net als zij. Zoiets kan dus. Alles kan dus. In één van de boeken van Herman Brusselmans komt een personage voor dat er een sport van maakt zo dicht mogelijk bij de deur van zijn bestemming te parkeren. Het is meer dan 20 jaar geleden dat ik dat boek las, De terugkeer van Bonanza. Maar ik dacht er vaak aan terug, als ik naar een plekje zocht om mijn fiets neer te zetten, of om mijn auto te parkeren. Ik ging niet zover als Guggenheimer, dat  personage, maar toch bleef ik altijd zoeken tot ik heel dichtbij de ingang van mijn bestemming stond. Soms fietste ik even terug, of cirkelde in de auto nog een rondje over de gracht. Van @erikscherder hoorde ik dat zoiets normaal is, dat het voortkomt uit een diepgewortelde luiheid in ons DNA. De oermens wist niet wanneer er weer gegeten werd, dus spaarde zoveel mogelijk de krachten na een maaltijd. Staan we in een winkelcentrum voor de keuze de roltrap of de gewone trap te nemen, dan pakken we de roltrap. De lift of die deur naar het trappenhuis? De lift. In de trein of een wachtruimte willen we zitten. We kiezen de makkelijke weg. Ik heb dat een paar jaar geleden veranderd. Mijn auto zet ik in de uiterste hoek van het parkeerterrein, zodat ik nog even kan lopen. Ik neem de trap, en als ik echt heel hoog in het gebouw moet zijn neem ik de trap in ieder geval 3 of 4 verdiepingen en daarna pas de lift. Mijn fiets zet ik in een rek buiten de drukte, waar ook nog eens veel meer plaats is. Vandaag telde ik mijn stappen van de plek waar ik mijn fiets vastzette tot dat drukke deel waar alle andere fietsen stonden. 32 waren dat er. Zo’n 30m dus. En ineens dacht ik, we doen dat niet vanwege die afstand. Wat is nou 30  meter? We doen dat omdat we op de automatische piloot staan. Denken er niet over na, dan neemt die natuurlijke programmering het over. Ik schep er een bijna kinderachtig genoegen in dat patroon te doorbreken. Mijzelf bewust te zijn van wat ik doe, juist op die alledaagse momenten. Dat helpt mij scherp te blijven, aanwezig. Of zoals een meer zweverig mens zou zeggen;
tags
No tags yet

info
shared on
views
3
posted using
direct link
embed