20 Jan 2020 07:23

Een nieuwe week vol mogelijkheden. Laat je niet afleiden, maar vergeet ook niet een beetje plezier te hebben in wat je doet. Maak er wat moois van, lieve mensen! 



media options

comments
There are no comments yet, be the first one to leave a comment!

leave a comment »
Login
Username

Pin


 

or


Comment:



Arie Boomsma

Amsterdam

Het optimisme grenst aan onverantwoordelijkheid

web www.arieboomsma.nl

navigation
Nog even over dat kiezen voor drukte wanneer je het zelf wil, in plaats van er altijd middenin te zitten (zie vorige post). Dat het een eigen beslissing zou moeten zijn, houdt me ook op andere vlakken bezig. In de podcast Chasing Excellence hoorde ik een mooie anekdote. Host @benbergeron was op bezoek bij vrienden. Toen het gezin en de gasten aan tafel schoven ging de telefoon. Niemand reageerde. Ben werd een tikkeltje onrustig, keek de tafel rond. De telefoon gaat, attendeerde hij zijn gastheer op het aanhoudende geluid. Die telefoon is er voor ons gemak, antwoordde de man. Niet voor dat van de mensen die ons bellen. Ze bellen morgen vast opnieuw. 
Sinds begin vorig jaar kies ik vaste momenten waarop ik mail check en beantwoord. Drie keer per dag. Als je mij mailt krijg je een automatisch antwoord dat een respons in meer dan de helft van de gevallen overbodig maakt. Ik noem de projecten waaraan ik werk, noem mijn gezin en dat ik weinig tot geen extra werk aanneem, nagenoeg geen extra afspraken plan en zo nog wat dingen. Ik benadruk dat de mailer het niet persoonlijk op moet vatten, en omhul mijn ‘nee’ met vriendelijke nuanceringen en argumenten. Dat scheelt  tijd. Het voorkomt dat ik een groot deel van mijn dag werk aan andermans ‘to do list’. Met whatsapp hetzelfde. Vaste momenten, alle notificaties uit. Soms zet ik op die vaste momenten mijn tel op vliegtuigstand zodat ik al mijn berichten weg kan werken voordat de antwoorden komen en ik in een gesprek beland. Mijn telefoon staat altijd op stil, zodat ik niet bij elk geluid check wat er binnenkomt. En ik heb geen voicemail. 
Je kan het samenvatten als een beweging weg van de afhankelijkheid bij het communiceren via die media. Ik bel weer wat meer. Tik belangrijke zaken af in korte vergaderingen en andere live momenten (die zijn er dus nog wel, die auto reply gaat om de extra verzoeken). Net als die verhuizing dus. Ik wil leven in rust, en er zo nu en dan zelf voor kunnen kiezen de hectiek op te zoeken. Eerder was Een nieuwe week vol mogelijkheden. Laat je niet afleiden, maar vergeet ook niet een beetje plezier te hebben in wat je doet. Maak er wat moois van, lieve mensen! Wie in teamverband sport kent dit gevoel; tijdens de warming up raak je elke bal precies goed. Er wordt gelachen. De zon schijnt. Meteen aan het begin van de wedstrijd knalt je linksbuiten er eentje de kruising in. Zo’n lekker begin draag je de rest van de wedstrijd mee. Het bepaalt de koers. Zo is het ook met je dag. Een soepele start, maakt de kans op een goede dag aanzienlijk groter. Maar het tegenovergestelde is ook waar. Je kent vast ook dat gevoel er vanaf het opstaan achteraan te hinkelen. Net te laat wakker. Teen tegen de deurpost gestoten. Kinderen gehaast naar school gebracht. Niet ontbeten. Pas na een tweede afspraak zie je de tandpasta die nog in je mondhoeken zit. Je moet van goede huize komen wil je die dag na zo’n haperende start nog een beetje bij kunnen draaien.
Ik ben een sucker voor de kleine overwinningen waarmee je de ochtend goed kunt beginnen. Een positief fundament onder de rest van je dag. Bijvoorbeeld; opstaan zonder te snoozen (gooi niet het allereerste voornemen van de dag overboord). Telefoon niet pakken tot de kantoortijden beginnen, zo rond negen uur, half tien. Dat betekent in de meeste gevallen dat je hem ook beter niet als wekker kunt gebruiken. Beetje bewegen vóór het ontbijt (mensen met kleine kinderen hebben hier een enorm voordeel). Of misschien zelfs trainen vóór je werk. Mediteren, al is het maar vijf minuten. Koud douchen, niet alleen om jezelf aan te zetten maar ook omdat je daarmee al direct een prestatie van formaat levert. Groenten eten bij het ontbijt (ik maak vaak een Shake met amandelmelk, dadels, banaan en spinazie). Een bladzijde lezen. Lijstje maken van de dingen die je graag wil, of moet doen die dag. Iets doen waar je al een tijdje tegenop ziet. Op tijd vertrekken. Het kan van alles zijn. Maar dat optimistische gevoel kun je grotendeels zelf creëren met zo’n reeks kleine overwinningen in de ochtend. En dan is het natuurlijk al helemaal fijn als het je lukt er routines van te maken. 
foto: @reeboknl
tags
No tags yet

info
shared on
views
1
posted using
direct link
embed